Blogin idea

Japanilaiset lautapelit tutuiksi

Japania pidetään konsolipelien maana, mutta siellä kehitetään myös paljon lautapelejä. Niistä tunnetuimpia ovat Pokémonin ja Duel Mastersin kaltaiset keräilykorttipelit, mutta myös perinteisiä lauta- ja korttipelejä julkaistaan runsaasti. Kuitenkin vain murto-osa peleistä käännetään koskaan englanniksi, joten monet pelit jäävät lännessä pimentoon. Hädin tuskin ne päätyvät edes peliharrastajien suosimalle BoardGameGeek-sivustolle, ja näkyvyyttä internetissä on muutenkin vähänlaisesti, etenkään japaninkielisten sivujen ulkopuolella.

Blogini tarkoituksena on esitellä japanilaisia lautapelejä – toiset ehkä tutumpia, toiset varmasti vieraampia – ja tuoda niitä tunnetummiksi suomalaisten lautapelaajien keskuudessa.

Blogin nimi

Bodoge ボドゲ = ‘Lautapeli’, japanissa yleisesti käytetty lyhenne sanasta boodogeemu

Mania マニア = ‘Innostus, mania; intoilija’, kuvaa syvää innostusta johonkin asiaan eikä sisällä negatiivista nyanssia, toisin kuin otaku

Kirjoittaja: Misaki

Japanin tutkimuksen maisteri, jonka elämässä etenkin Pokémon-korttipeli on ollut suuressa roolissa noin 20 vuoden ajan. Vakiokävijä Tokion Pokémon-korttiturnauksissa aina Japanissa käydessään, kohokohtana Japanin tuhatpäiset mestaruuskisat kesällä 2018. Innostus muihin japanilaisiin lautapeleihin alkoi vasta viitisen vuotta sitten. Ohessa on laajentunut myös yleinen lautapelisivistys.

Viihtyy myös esimerkiksi Nintendo Switchin ääressä ja tenniskentällä.

Kuva: Suwi Photography